Let op: In verband met vakantie zijn we van maandag 05-08-2024 tot 02-09-2024 telefonisch niet bereikbaar, mail wordt wel beantwoord maar mogelijk minder snel dan gewend.
Grenen of vuren schutting
Door: Bjorn Geplaatst op: 02-03-2021

Grenen of vuren schutting?

Grenen- en vurenhout zijn beide een naaldhoutsoort en de meest gebruikte houtsoort in Nederland. Ondanks dat veel eigenschappen van beide houtsoorten overeenkomen, zijn er toch degelijk een aantal verschillen tussen beide. Bent u op zoek naar een houten schutting voor in uw tuin? Dan bent u bij Kuiper Schuttingen aan het juiste adres! In dit artikel hebben wij het over de vraag ‘Een grenen of vuren schutting?’. Wij behandelen zowel de verschillen tussen beide houtsoorten als de gelijkenissen. Wilt u graag weten welke houtsoort,  grenen of vuren, het beste past bij uw gewenste schutting? Wij vertellen je er graag meer over!

Grenenhout

Wanneer u twijfelt tussen een grenen of vuren schutting, is het belangrijk om kennis te hebben van de eigenschappen van beide houtsoorten. Grenenhout is afkomstig van de grove den en draagt een herkenbare geur met zich mee. Grenenhout wordt voornamelijk uit Noord- en Midden-Europa geïmporteerd en kenmerkt zich met een rechte draad, een goede nerf en met de bekende lichtgele kleur. In de grenenhouten planken kunnen harszakken en kwasten opspelen, maar dit zijn normaliter geen problemen voor de toepassingen waarvoor ze gebruikt worden.
 
Daarnaast is het grenenhout eenvoudig te bewerken en om te verwerken. In grenenhout kunt u eenvoudig boren, zagen en schuren. Let op dat er tijdens het zagen er een eventuele kans ontstaat op het vormen van een vlamtekening. Nadat de gewenste bewerking is toegepast, is grenenhout ook nog eens eenvoudig om vast te lijmen aan een ander oppervlakte. Is de bewerkbaarheid en de verwerkbaarheid ene belangrijke factor in het kiezen tussen een grenen of een vuren schutting? Dan adviseren wij u om te kiezen voor een schutting van grenenhout!
 
Vraag direct een offerte aan!

Vurenhout

Vurenhout is daadwerkelijk de meest gebruikte houtsoort in Nederland en is net zoals de grenen, afkomstig uit Noord- en Midden-Europa. Vurenhout is afkomstig van de bekende fijnspar, de fijnspar is namelijk wereldwijd algemeen bekend als de kerstboom. Het vurenhout heeft een lichtgele tint met één degelijke rechte draad, en een fijne nerf als kenmerken. De geur bij het vurenhout is stukken minder aanwezig en kan een factor zijn in het bepalen of u een grenen of een vuren schutting neemt. Net zoals in het grenenhout bevinden zich harszakken en kwasten in het hout. Dit wordt veroorzaakt door de oorspronkelijke takjes die aan de stam vast hebben gezeten. 
 
Vurenhout heeft meerdere eigenschappen wat ervoor zorgt dat het de meest gebruikte houtsoort is in Nederland. Hieronder noemen wij er een enkele:
 • Voordelig in aankoop
  Vurenhout is dé meest voordelige houtsoort dat verkrijgbaar is op de Nederlandse markt. 
 • Binnengebruik
  Vurenhout kan worden bewerkt en geschuurd zodat het ideaal schikt in het interieur binnen. Zo kunt u het gebruiken voor uw plafond, deuren, trappen en niet te vergeten voor uw schutting. 
 • Makkelijk bewerkbaar
  Net zoals grenenhout is vurenhout makkelijk bewerkbaar. Vurenhout is net een tikkeltje gevoeliger voor eventuele splinters, maar daarnaast is het een houtsoort wat super fijn bewerkbaar is.

Bent u er nog niet uit of het een grenen of een vuren schutting wordt? Hieronder gaan wij nog wat dieper op in!

houten schutting vurenhout

Grenen schutting

Onbewerkt grenenhout is gemakkelijk te bewerken doordat het enorm zacht is. Dit zorgt ervoor dat de houtsoort enorm populair is bij ‘doe-het-zelf’ karweitjes, maar ook in de bouw en bij constructiewerk wordt het vaak gebruikt. Onbewerkt grenenhout wordt tevens ook afgeraden om te gebruiken bij plaatsen van een tuinafscheiding, dit doordat het geen duurzaam product is. Het bewerken van het hout zorgt echter voor een wereld van verschil.
 
Bewerkt grenenhout is namelijk geïmpregneerd. Dit zorgt ervoor dat het beter bestand is tegen het weer, organismen en insecten, wat zich weer vertaald in het minder snel rotten van het hout. Het impregneren van grenenhout veranderd het ook naar een duurzaam product dat gemiddeld langer dan 10 jaar meegaat. Dit maakt geïmpregneerd grenenhout uitermate geschikt om te gebruiken als uw schutting en is het nog een voordelige oplossing ook! Een grenen schutting heeft enkele voordelen, namelijk dat het hout bijna altijd leverbaar is, het hout goed te bewerken is, en dit allemaal voor een gunstige prijs. 
 
Ook heeft iedere schuttingsoort enkele nadelen. Zo kan er bij een grenen schutting meer kwasten en noesten voorkomen in vergelijking met andere houtsoorten, het geïmpregneerde hout kan een groene gloed of vlekken krijgen (beide zijn niet schadelijk voor het hout en makkelijk weg te vegen). 
hout-beton schutting grenen hout

Vuren schutting

Een vuren schutting staat bekend als dé meest bekende houten schutting in Nederland. Het vurenhout is afkomstig uit Noord- en Midden-Europa, voornamelijk uit Scandinavië waar de bomen een hogere houtdichtheid hebben. Vurenhout dat afkomstig is uit andere landen buiten Scandinavië, komt vaak van een plantage af.  Dit heeft verder geen impact op de kwaliteit van het vurenhout. Net zoals het grenenhout dient dit soort nog bewerkt te worden op dezelfde wijze als het grenenhout. 
 
Het vurenhout dient ook geïmpregneerd te worden zodat het de gemiddelde levensduur van 10+ jaar bereikt. Het impregneren van de vuren schutting komt exact overeen met het proces van de grenen schutting. Mocht het zo zijn dat u, nadat de schutting geplaatst is, nog aan het geïmpregneerd hout willen zagen of schaven. Dan dienen wij u erop te attenderen dat u de zaagkanten of de bewerkte kanten nog dient te behandelen met impregneermiddel. Dit zodat de kwaliteit van de schutting behouden wordt en plaatselijke rottingen tegen wordt gegaan. 
 
Voor zowel de grenen als de vuren schutting geldt het dat de noesten in de zomer open kunnen staan en dat er wat hars uitvloeit. Wilt u dit wegvegen? Dan kunt u dit eenvoudig met een doek dat gedrenkt is in terpentine, verwijderen van het hout. 

Overeenkomsten van een grenen of vuren schutting

Waarschijnlijk is het na het lezen van dit artikel wel duidelijk; er zijn enorm veel overeenkomsten tussen een grenen en een vuren schutting, toch zetten we ze hier voor u op een rijtje. Beide houtsoorten bevinden zich in dezelfde houtcategorie, namelijk het zachthout. Beide houtsoorten worden vanuit Midden- en Noord-Europa geïmporteerd, waarbij de kwaliteit van de bomen uit Scandinavië net een tikkeltje beter zijn. Dit komt doordat de bomen daar moeten vechten tegen een kouder klimaat, wat zich vertaald in hogere houtdichtheid. Het koude klimaat zorgt er namelijk voor dat de bomen minder hard groeien in vergelijking met de bomen uit het klimaat van Midden-Europa. 
schutting grenen of vuren hout

Combineer grenen en vuren schutting

Tegenwoordig zijn combinatie schuttingen razend populair. Een schutting dat bestaat uit verschillende materialen kan dan ook dé oplossing zijn voor u! De meest bekende combinatie van verschillende materialen in één schutting, is de hout-beton schutting.
U kunt kiezen voor een hout-beton laag met daarop de grenen of vuren schuttingplaten, of voor een houten schutting met daarin meerdere gaasvakken verwerkt. Iedere combinatie brengt namelijk verschillende impressies en sferen met zich mee:
 • Hout-beton
  Bent u namelijk op zoek naar een schutting dat een robuuste uitstraling heeft en u de nodige privacy biedt? De hout-beton schuttingen zijn enorm stevig en duurzaam. Doordat het hout niet in het vochtige grond wordt geplaatst, vinden rottingen minder snel plaats wat de duurzaamheid van het hout verbeterd. Zowel de grenen als de vuren houtsoort kan in deze gecombineerde schutting gebruikt worden.
 • Houten schutting met siervakken
  Kijkt u bijvoorbeeld aan één kant van uw tuin uit over een mooi natuurgebied en wilt u dit zicht niet verliezen. Dan kunt u dit realiseren door een houten schutting met siervakken te nemen. Deze siervakken worden in de houten schutting verwerkt met gaas, u heeft hier de mogelijkheid om ‘door’ de tuinafscheiding heen te kijken en te genieten van het behouden zicht. U kunt zowel de grenen als de vuren houtsoort gebruiken voor deze schutting.
Bent u er niet zeker van wat het beste bij uw tuin past? Kuiper Schuttingen helpt u graag met advies op maat. Wij ontwerpen al jarenlang nieuwe schuttingen van allerlei soorten en formaten. Dit geeft ons een goed inzicht op de mogelijkheden en de best passende keuzes die bij uw stijl en wensen past. 

Grenen of vuren schutting laten plaatsen

Bij Kuiper Schuttingen zijn wij overtuigd dat een mooie tuin niet compleet is zonder een schutting of tuinafscheiding. Doordat wij al 20+ jaar actief zijn in de branche en voor zowel de zakelijke als de particuliere markt onze mouwen hebben opgestroopt, weten wij als geen ander hoe wij dé perfecte schutting voor uw tuin kunnen plaatsen. Wij ontzorgen u van alle werkzaamheden die bij dit proces naar voren komen, van ontwerp tot het plaatsen van de nieuwe schutting. Wij streven dan ook naar 100% klanttevredenheid en dit stralen wij iedere dag weer opnieuw uit! Ongeacht of u kiest voor een grenen of vuren schutting, bij Kuiper Schuttingen ontvangt u voor iedere schutting maar liefst 10 jaar garantie op de verrichte werkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden?
 
Heeft u de keuze tussen een grenen of een vuren schutting kunnen maken? Dan helpen wij u graag met realiseren van de gewenste schutting voor u! Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u hier contact met ons opnemen. Is het duidelijk voor u en wilt u graag z.s.m. aan de slag? Vul dan direct de vrijblijvende offerte in (hieronder) en dan nemen wij contact met u op!
 
Bekijk alle blogs

Stel direct uw GRATIS offerte samen

Let op:
In verband met drukte kan het 5 dagen duren voordat we bij u terugkomen met een offerte.

01. Soort schutting

Maak een keuze uit een standaard schutting, een luxe beton-houtenschutting of een semi-luxe beton-houtschutting.

Wat is dit?
Soort schutting?
Wat is dit?
Nieuwbouw?

02. Motief en kleur

Maak een keuze uit de onderstaande motieven en kleuropties

Wat is dit?
Motief van uw onderplaten
Rots
Rots motief
Nostalgie
nostalgie
Romeins
romeins
Graniet
Motief
Klassiek steen
klassiek steen
Elbe
Elbe
Glad
glad
Donau
Wat is dit?
Motief van uw betonpalen
Wat is dit?
kleur van de betonpalen

03. Detail en afwerking

Selecteer hier de details en afwerking van uw schuttings.

Wat is dit?
Afwerking betonpaal
Wat is dit?
afdekkap betonschutting
Wat is dit?
Kies houtsoort
Wat is dit?
Afwerking houten schermen
Wat is dit?
Dichtheid van houten schermen
Wat is dit?
Siervak?

Aantal

Aantal

Aantal

04. Afmetingen

Heeft u uw perceel of tuin zelf opgemeten dan kunt u hieronder de afmetingen doorgeven. Download het tekenblad en teken uw situatie. Aan het einde van dit formulier kunt u dit tekenblad toevoegen

Download tekenblad
Wat is dit?
Afmetingen schutting

Hoogte van de schutting in centimeters

Lengte van de schutting in meters

Inclusief poort(en)

Aantal hoeken

05. Poort

Geef hier aan of u een poort wilt. Een poort in de schutting is niet verplicht.

Wat is dit?
Wilt u een poort?
Wat is dit?
Welk type poort wilt u?
Wat is dit?
Hoeveel poorten wilt u?
Wat is dit?
Afmeting van uw poort?

06. Persoonlijke gegevens

Vul hier uw persoonlijke gegevens in..

Aanhef (verplicht)

Achternaam (verplicht)

Straatnaam en huisnummer (verplicht)

Land (verplicht)

Postcode (verplicht)

Woonplaats (verplicht)

Telefoonnummer of mobiel nummer (verplicht)

E-mail adres (verplicht)

Wanneer mag de schutting geplaatst worden? (verplicht)

Recaptcha (verplicht)

Ik ben geen robot & Ik ben op de hoogte van en ga akkoord met de leveringsvoorwaarden en het privacy beleid.

Eventuele opmerkingen

Upload hier optioneel drie afbeeldingen van uw huidige situatie

U bent nog stappen verwijderd van een nieuwe schutting

01. Soort schutting
02. Motief en kleur
03. Detail en afwerking
04. Afmetingen
05. Poort
06. Persoonlijke gegevens
I.v.m. schaarsheid op de houtmarkt stijgen de prijzen. Hierdoor zijn de offertes maar maximaal 4 weken geldig!
Let op: alle prijzen zijn onder voorbehoud ivm stijgende houtprijzen
Privacy is voor ons erg belangrijk, we zullen uw gegevens nooit met derden delen!
Topkwaliteit schuttingenTopkwaliteit schuttingen
BetaalbaarBetaalbaar
Tevredenheidsgarantie100% Service & Tevredenheidsgarantie
Nederland en BelgiëNederland & België
NIEUW in het assortiment: Nobifix
Een revolutionaire houten schutting van ongekende duurzaamheid, met een luxe hardhout uitstraling en scherpe prijs.
Meer informatie